Spiselige blomster

ringblomst

Det er ikke bare krydderurter man kan spise fra blomsterkassen. Det finnes mange spiselige blomster man kan putte i maten eller dekorere desserten med.

Blomstene kan også tørkes så man kan få (fargerik) glede av dem hele vinteren.

Ringblomst

Ringblomsten er en av dem som beholder den fine fargen selv etter tørking, men du kan bruke disse fargeglade bladene rett på kaken eller i salaten.

Kronblader fra ringblomst
Kronblader fra ringblomst. Foto: Nina Falck-Andersen

Tørke ringblomst

Ta forsiktig av kronbladene og legg dem på et bakepapir eller et kjøkkenhåndkle. Ved å holde rundt kronbladene kan du enkelt dra av alle på én gang. De er klare til lagring når du kan kjenne med fingrene at de er tørre og sprø. Dette kan ta noen dager. Putt dem i et lufttett glass og oppbevar dette mørkt. Husk at bladene må være ordentlig tørre så de ikke mugner i glasset.

Kronblad
Dette er en enkel måte å få alle kronbladene av på én gang. Foto: Nina Falck-Andersen

Lavendel

Lavendel har en flott farge og den lukter godt. Ikke bare tar den seg bra ut på balkongen, den gjør seg også bra i kaker.

Shortbread med lavendel

Lag noen ordentlige gode kjeks med lavendel i. De er enkle å lage og har få ingredienser.

 • 225g saltet smør
 • 125g melis
 • 340g mel
 • 1ss tørket lavendel
Shortbread smaker utmerket til en kopp te. Foto: Nina Falck-Andersen

Visp smøret til det er luftig. Ha i melis og bland godt. Sikt i melet og når deigen ser ut som sand/smuldret, rull den til en pølse og legg den i kjøleskapet i ca. 1t. Deigen bør være kald når du skal stikke ut kjeksen. En kjølig deig er enklere å jobbe med.

Sett ovnen på 150 grader. Kjevle deigen til den er ca. 1cm tykk og stikk ut kjeksen. Legg på et bakepapir og stikk all kjeksen forsiktig med en gaffel for å unngå bobling. Stek i ca. 45 min. eller til kjeksen er gyllen. Kjeksen kan godt dekoreres med smeltet sjokolade eller melis med litt sitron i. Nyt kjeksen!

Stemorsblomster

Disse fargeglade blomstene er noe av det første man kan sette ut på balkongen om våren. De tåler noen kuldegrader. Knip av de visne blomstene, hvis du ikke spiser dem før den tid, for å la nye knopper slippe til.

Stemorsblomster finnes i mange fine farger og kan ha blomster som er store eller små. Foto: Nina Falck-Andersen

Kandiserte blomster

Ønsker du å dekorere desserten med vakre blomster, kan du kandisere dem. Da holder de seg lenge.

Du kan pensle eller dyppe blomsten i pisket eggehvite. Strø sukker over blomsten, på begge sider, før du legger den til tørk på et bakepapir.

Det kan være enklere og mindre gris å bruke pensel enn å dyppe blomstene i eggehvite. Det er også lettere å ha kontroll hvis man bevarer litt stilk til å holde i. Stilken kan klippes av senere. Foto: Nina Falck-Andersen

Skal du lagre dem bør de få tørke et par dager. Du kan lagre dem i en lufttett boks i flere måneder. Enklere blir det ikke.

Ferske blomster

Blomstene bør tilsettes maten rett før servering hvis du skal bruke ferske blomster. Må du plukke bomstene en stund før de skal brukes kan du legge dem i kjøleskapet på litt fuktig papir. Har de blitt litt slappe kan du la dem flyte oppi et glass med iskaldt vann i noen få minutter.

Ferske blomster blir også kjempe flotte i isbiter. Kok vannet i noen minutter og kjøl det ned før du heller det over isbitbrettet. Putt oppi de spiselige blomstene du har plukket og sett brettet i fryseren. Isbitene vil bli klare og blomstene godt synlige. Vann rett fra springen gjør isbitene mindre gjennomsiktige. Lekkert å servere gjestene dine.

En liten oversikt over andre spiselige blomster:

 • nellik
 • roseblader
 • syrinblomster
 • blomkarse
 • fioler
 • agurkurt
 • kornblomst
 • blomster fra krydderurter
 • dahlia
 • tagetes
 • kløver
 • løvetann

Det er viktig at du ikke bruker blomster som har vært sprøytet eller blomster du ikke er helt sikker på!

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *