Tre favoritter som tåler frost

julerose

Selv når frosten inntar landet, kan vi lage det hyggelig ute på balkongen med planter og blomster. Joda, de aller fleste levende vekster bør ha funnet veien inn for lengst, men noen hardhudede eksemplarer klarer seg faktisk fint ute selv om kuldegradene kommer.

Lyng er en kanskje den mest kjente høstplanten som fint tåler litt frost. Men det er flere kuldetålende planter å velge mellom. Her er tre av mine favoritter:

Julerose

Julerose (Helleborus) er et av vinterens vakreste eventyr, og tåler fint flere kuldegrader siden den har sin egen frostvæske i stengelen. Den er nydelig på balkongen, gjerne i samplanting med andre hardhauser.

I områder der vinteren ikke er for hard, vil julerosene kunne stå og blomstre ute i flere måneder. Men den overlever nok ikke en norsk vinter ute i potte hvis du ikke bor på Sørlandet, så når det begynner å bli virkelig kaldt kan du godt ta den inn. Hold den da borte fra varmekilder som vedovner og panelovner, da den tørre luften vil tørke ut planten. Det aller beste er om planten kan få stå på et ganske kjølig sted, da holder den ekstra lenge. Om du vil ha den inne i stuetemperatur, kan du sette den kjøligere på natten for å forlenge blomstringstiden.

Julerose gjør seg nydelig utendørs og tåler flere kuldegrader. Foto: Obp.no
Julerose gjør seg nydelig utendørs og tåler flere kuldegrader. Foto: Obp.no

Alunrot

Alunrot (Heuchera) er en staude (en flerårig plante) med et spektakulært bladverk. Alunrot kommer i en rekke farger; fra limegrønt til mørk lilla, sølvfarget, brunt, rødt og rosa – og er du heldig, finner du noen fine eksemplarer på halv pris nå så sent i sesongen. De er ypperlige i potter, og holder seg veldig flott selv om gradestokken kryper nedover. Perfekt på høstbalkongen med andre ord!

Alunrot er herdig helt til sone H6, så sjansen for at den overlever i potte på balkongen over vinteren er hyggelig nok ganske stor, selvsagt litt avhengig av hvor du bor.

Alunrot byr på fantastisk bladverk - og er veldig fin i samplantinger. Her med pyntekål og lyng. Foto: Obp.no
Alunrot byr på fantastisk bladverk – og er veldig fin i samplantinger. Her med pyntekål og lyng. Foto: Obp.no

Pyntekål

Pyntekål (Brassica) er å få hos de fleste blomsterbutikker nå på høsten, og er en utrolig dekorativ plante som faktisk blir mer intens i fargen jo kjøligere det blir. Jo stusseligere andre planter blir når vinteren nærmer seg, jo  mer fantastisk blir pyntekålen. Planten tåler noe frost, og står med flotte farger gjennom vinteren. Den kollapser gjerne når frosten går. Pyntekål er lettstelt og liker seg i både sol og skygge.

Pyntekål er lett å få tak i på høsten, tåler litt juling i form av kuldegrader - og ser dessuten helt fantastisk ut. Foto: Obp.no
Pyntekål er lett å få tak i på høsten, tåler litt juling i form av kuldegrader – og ser dessuten helt fantastisk ut. Foto: Obp.no

 

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Egmont-eide MinOase.no og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord

Nytt fra sponsorComments

  1. Veldig fin artikkel Cecilie 🙂

    1. Cecilie H. Eggen @igodjord says:

      Tusen takk. Det var hyggelig å høre 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *