Grønnkål trives i frost og snø

Grønnkål

Grønnkål gjør seg ypperlig på balkongen – og dessuten smaker den til og med bedre etter frosten har kommet!

Grønnkål (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) har virkelig vært i vinden de siste årene, antagelig mest fordi den er utrolig næringsrik og er for såkalt supermat å regne. Den kan spises rå i salater, kokes, dampes, stues og stekes – man kan til og med lage sprø og god grønnkålchips av den! Men den er også lett å dyrke, også på balkong. Og er det ikke litt morsomt at den tåler frost og kulde så godt? Ved frost omdannes karbohydratene til sukker, og kålen smaker derfor bedre når det har vært minusgrader ute. Så er du ute etter en spiselig vinner som strutter av sunnhet når de fleste andre plantene tar kvelden, er grønnkål for deg.

Grønnkål kan fint dyrkes i kasser og potter. De kan bli ganske store. Dette bildet ble tatt på Geitmyra Matkultursenter i november 2015 - like grønn og fin, tross mange frostnetter. Foto: Cecilie H. Eggen
Grønnkål kan fint dyrkes i kasser og potter. Denne sorten kan bli ganske stor – men da blir det mer mat på oss! Dette bildet ble tatt på Geitmyra Matkultursenter i november 2015 – like grønn og fin, tross mange frostnetter. Foto: Cecilie H. Eggen

Grønnkål finnes i flere sorter, og ikke alle er engang grønne. Noen sorter er for eksempel Westlander Winter og Nero di Toscana for eksempel. Det finnes også kålsorter som for eksempel Red Russian, en russisk bladraps, som selges som grønnkål da den også tåler en del frost.

Rød grønnkål med frost i kantene. Endelig en grønnsak som virkelig trives under norske forhold. Foto:MsTea/ Wikimedia Commons
Rød grønnkål med frost i kantene. Endelig en grønnsak som virkelig trives under norske forhold. Foto: MsTea/ Wikimedia Commons

Slik dyrker du selv

I Norge anbefaler man å forkultivere (sås og dyrkes opp til liten plante innendørs) før man planter ut. De fleste typer grønnkål forkultiveres mellom mars og mai, før du planter ut i mai/juni.

Oppskrift på deilig hjemmelaget grønnkålchips

Dette må vel være den sunneste chipsen det er å oppdrive! Og den smaker skikkelig godt!

Du trenger: Grønnkål, olivenolje, salt og pepper.

Slik gjør du: Riv grønnkål i små flak og ha dem i en bolle. Sprinkle over litt olivenolje, salt og pepper og kna kålen gjerne litt slik at den ikke blir trevlete. Spre utover på stekeplate med bakepapir.

Stek på 185 grader varmluft i ca 5-10 minutter. Følg med og pass på at de ikke blir svidd. La avkjøle litt slik at chipsen blir helt sprø. Velbekomme!

 

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Egmont-eide MinOase.no og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *