Pynt med vintergrønt på balkongen

Tuja

Noen planter kalles vintergrønne, siden de beholder nålene eller bladverket like grønt og fint gjennom hele vinteren. Mange vintergrønne planter er egnet for balkong, for eksempel sypress, barlind, buksbom og einer. Her er tre favoritter litt utenom det vanlige.

Rhododendron

Visste du at Rhododendron er en vintergrønn plante som trives i potte? Perfekt til balkongen!

Bonusen med akkurat Rhododendron er selvsagt den nydelige vårblomstringen, men den har også vakkert bladverk. Blomstene kommer i mange farger, og planten er lett å ha med å gjøre så lenge den får relativt sur jord. Hvor stor den blir, avhenger av størrelsen på krukken du velger. Mer jord å boltre seg i, gir mer plass til røtter og dermed større plante.

Foto: Cecilie H. Eggen
Rhododendron byr på store flotte blomster på våren, og et fint bladverk året rundt. Foto: Cecilie H. Eggen

Søylethuja

Thuja har fått mye juling av mange, men da har de ikke møtt denne sjarmerende søylethujaen med tre flotte kuler. Denne er selvsagt frisert, men det er enkelt å vedlikeholde formen så lenge du klipper litt og ofte. Thuja kan fint stå i krukke, men plant gjerne over i en større krukke. Det gir mer plass til røtter – og også til jord som isolerer godt rundt røttene.

Fin i formen! Foto: Plantasjen
Høyreist og fin i formen! Et godt valg for deg som liker det litt stramt og geometrisk. Foto: Plantasjen

Sawarasypress

Også kalt ertesypress, og er litt rufsete og sjarmerende i formen. Den lever kun vilt i Japan hvor den kan bli opptil 50 meter høy – men jeg kan betrygge deg med at det blir den altså ikke i en liten krukke på balkongen.

Litt friere vekst - for deg som liker det best. Foto: Floradania.dk
Litt friere vekst – for deg som liker det best. Foto: Floradania.dk

Generelle tips for vintergrønne planter:

  • Det beste er å plante ut vintergrønt i krukker før kuldegradene kommer. Rekker de ikke å få en naturlig herdingsprosess før kulden kommer, reduseres sannsynligheten for å klare å overvintre.
  • Temperaturen på røttene blir kaldere når plantene står i krukker fremfor rett i jorden. Derfor kan det være lurt å velge planter er hakket tøffere enn hva som vanligvis trives i klimaet der du bor. Bor du i klimasone H4, gå for en variant som er merket med (minst) H5 – og sjansen for overlevelse er større.
  • Vintergrønne busker trenger ikke vann så lenge det er kuldegrader, men start vanningen så snart temperaturen kryper oppover.
  • Bruk store frostsikre krukker og sørg for god drenering.

 

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Egmont-eide MinOase.no og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *