Slik overvintrer du planter på balkongen

Balkong

Du trenger slett ikke hage for å overvintre planter.  En balkong og en frostsikker krukke duger helt fint! Og i de aller fleste tilfeller hvor planten er herdig nok, overlever planten helt fint og våkner til liv igjen når våren kommer. Krukkene derimot, går det ikke alltid like fint med. De kan fort sprekke – selv om de er frostsikre.

Einer er herlig "julete" og gjør seg godt på balkongen. Foto: Obp
Einer er herlig “julete” og gjør seg godt på balkongen. Pynt med en lysgirlander for maks jule-effekt. Foto: Obp

En frostsikker krukke skal tåle frost, og mange typer krukker er merket at de tåler ned til -20 grader. Det er imidlertid ikke alltid antall kuldegrader som er problemet. Det er at vannet fryser til is og utvider seg. Dersom for mye vann stående i en krukke, kan krukken være så frostsikker den bare vil, – naturen vil vinne til slutt. Og krukken vil sprekke.

Det magiske ordet er imidlertid drenering. Sørger du for god drenering, vil vannet renne ut av krukken og ikke bli stående og utvide seg når kuldegradene sniker seg innpå.

Fiberclay er et populært materiale i krukker da de både kan være frostsikre og lette på vekt. Foto: Mestergrønn
Fiberclay er et populært materiale i krukker da de både kan være frostsikre og lette på vekt. Foto: Mestergrønn

Slik sørger du for god drenering:

  • Ha i lecakuler i bunnen av potten. Har du store hull i bunnen slik at lecakulene renner ut, kan du godt putte lecakulene inn i for eksempel en tynn strømpebukse. Eventuelt kan du dekke bunnen med fiberduk.
  • Legg en fiberduk eller markduk over lecakulene før du heller over jorden du skal plante i. Denne duken sørger for at jorden ikke blander seg med lecakulene – og dermed også for god drenering.
  • Et siste – men viktig punkt, er å passe på at vann kan få renne ut av bunnen av krukken. Det gjør du ved å sette den litt opp fra balkonggulvet, enten ved hjelp av et par steiner, noen små plankebiter eller noe annet du måtte ha for hånden.

Herdige planter

Ikke alle planter tåler å overvintre ute i kulden. Det som er så kjekt, er at dette skal stå på planten – eller du kan google det. Sjekk herdighetssonen du bor i, og gå gjerne opp en eller to soner for å være sikker på at planten tåler å bo i en krukke fremfor å bli gravd ned i jorden. Bor du sone H4 for eksempel, se etter planter som er herdige til sone H5, H6 eller H7. Det er flere enn du kanskje tror!

Grow-in-potter som de kalles, er laget av stoff og vil dermed ikke sprekke. Smart! Foto: Mestergrønn
Grow-in-potter som de kalles, er laget av stoff og vil dermed ikke sprekke. Smart! Foto: Mestergrønn

 

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Egmont-eide MinOase.no og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *