Dette kan du gjøre for balkonghagen din i februar

Nå ser vi våren i horisonten. Solen stiger høyere på himmelen og dagene blir lengre og varmere for hver dag som går. Så hvorfor ikke børste snø av møblene på balkongen, kle deg godt og nyt solstrålene sammen med en kopp kakao?

Nyt solen på balkongen.

Unngå svidde planter

Selve plantelivet ute på balkongen nå i februar og mars er forbeholdt de tøffeste vekstene; vintergrønt og stauder og små trær og busker som er herdige nok til å overleve vinteren ute i potte. Og har du vintergrønt som buksbom, thuja, sypresser eller liknende ute, særlig hvis de står syd- eller vestvendt til, er nå tiden for å dekke dem med en striesekk eller fiberduk for eksempel. For mens telen fremdeles er i jorden, kan nemlig lys og varme fra solen føre til at plantene begynne å vokse, men uten mulighet til å trekke opp vann fra bakken – eller pottejorden for den saks skyld. Det gjør at plantene tørker ut  – og er årsaken til mange vintergrønne planter ser “solsvidde” ut.

Beskjæring av frukttrær

Det er kanskje ikke så vanlig å ha store frukttrær på balkongen, men siden det finnes både smale, balkongvennlige søyleepletrær og andre små trær, nevner vi det likevel. Det er nemlig nå, i mars og april – før sevjen stiger, at det anbefales å beskjære fruktrær.

Det finnes flere varianter av frukttrær som kan passe på en balkong. Søyleepletre er et eksempel. Foto: Bakker.com

Snart tid for frodig balkong igjen

Men om ikke lenge, når vinteren sier farvel for godt, kan du igjen gjøre balkongen levende med tidligblomstrende vårløk og blomster som tåler litt nattefrost. Det kommer vi snart tilbake til, og det bare å glede seg 🙂

Muscari, eller perleblomst, er en av mange nydelige løkvekster som tåler en støyt. Men vi må vente litt… Foto: Floradania.dk

Planlegg balkongen

…men mens du sitter der i solen og nyter balkonglivet, kan du jo begynne å planlegge årets balkonghage. Hvilke sommerblomster, urter, grønnsaker og stauder står på ønskelisten i år? Noen farger eller sorter du har forelsket deg i? Ønsker du å ha en kun spiselig balkonghage, eller en liten miks? Noen suksesser fra fjoråret som absolutt skal gjentas? Noen fiaskoer som absolutt skal unngås? Hva med plassen i høyden og bredden? Ønsker du å bygge hagen litt i høyden, og dermed få plass til flere vekster? Trenger du muligens skjerming mot innsyn, – kanskje en klatrende plante kan være til hjelp?

Ja, hva skal til for å få din drømmebalkong? Bruk tiden godt nå – for snart kommer våren for fullt! 

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Egmont-eide MinOase.no og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord

 

I nettbutikken finner du et utvalg artikler for å dyrke på balkongen, ta en titt på våre frø.

Våre blogginnlegg er skrevet av uavhengige journalister og spesialister. Det er din handel i vår nettbutikk som finiansierer videreutvikling av dette innholdet.

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *