Slik lykkes du med å så urter selv

Persille

Det er så hyggelig å så selv! Ved å så egne krydderurter kan du være selvforsørget med dine personlige urtefavoritter, og dessuten holder hjemmesådde urter gjerne høyere kvalitet enn de du kjøper i butikken.

Fra midten av april er det nok dagslys ute til at du kan så dine egne urter (og andre frø) i vinduskarmen. Uten nok lys vil plantene bli tynne og skrantete, så det er bedre å vente litt enn å så for tidlig.

Har du kunstig plantelys, kan du så når som helst på året, og er heller ikke avhengig av vinduskarmen.

Det er moro å dyrke sin egen mat. Foto: Elho

Du kan så i melkekartonger, eggekartonger eller tomme isbokser – eller kjøpe litt mer proft utstyr som et minidrivhus for eksempel. Det anbefales å bruke næringsfattig såjord som inneholder sand og er helt uten gjødsel. Porøs og næringsfattig jord gir faktisk lettere spiring for sarte små frø. Sanden sørger for god drenering. Gjødsel er for sterkt for frø og små spirer, og forbeholdt større planter.

Les bak på frøpakkene før du setter i gang og følg anbefalingene.

Vanning

Frø og små spirer liker det fuktig uten at det blir for altfor vått. Og de liker det helt klart ikke for tørt. Du kan godt binde en plastpose over potten eller legge litt plastfolie over til du ser det spirer. På den måten lager du deg ditt eget lite drivhus. Vann forsiktig til du ser det spirer.

Prikling

Ofte planter vi flere frø oppi samme potte og du kan få mange planter tett i tett. Disse kan du forsiktig skille fra hverandre slik at hver miniplante får en egen potte. Dette kalles prikling. Bruk en priklepenn eller en blyant og skill røttene forsiktig fra hverandre. Plant så i små potter – de har bedre mikroklima og det er lettere å kontrollere forholdet mellom rot og fuktighet.

Gjødsling

Etter omtrent to uker kan du starte med å gjødsle forsiktig med organisk gjødsel. Husk at det er bedre med litt for lite enn for mye. Gjødsle alltid på fuktig jord.

Hvilke urter skal du velge?

Velg urter etter hva du liker selv. Elsker du basilikum? Så det da vel! Ofte blir egne planter av bedre kvalitet enn dem du kjøper på butikken. Men basilikum liker seg lunt og godt, og trives ofte best innendørs. Gressløk og oregano er anvendelige urter og relativt takknemlige å få til. De er også flerårige og kan tåle overvintring utendørs.

oregano
Oregano er en lettdyrket og velduftende krydderplante.

En av mine favoritter er mynte. Marokkansk mynte er den man ofte bruker i drinken Mojito (som er like god som hjemmelaget og «virgin», altså alkoholfri), og marokkansk mynte er også nydelig som te. Jeg høster inn friske blader og legger dem nederst i presskannen, – og heller varmt vann over. Teen nytes gjerne både kald og varm.

Sjokolademynte er en annen favoritt, også god som te – men ikke minst elsker jeg duften av After Eight!

Ettårige og flerårige

De fleste urter trives godt utendørs og kan gjerne plantes i store potter på balkongen når faren for frost er over.

Flerårige urter, som klarer vinteren her i Norge, er for eksempel timian, alle typer mynte, sitronmelisse, rosmarin, salvie, kamille, lavendel, oregano, gressløk, isop og sar.

Rosmarin
Rosmarin har en kraftig smak og må brukes med måte i maten.

Flerårige urter kan gjerne overvintre innunder et tak, men det er viktig at regnvannet ikke fyller potten – og senere fryser til is. Det er det ingen planter som overlever. Velg også litt store potter, det gjør sjansen for overlevelse større siden jorden beskytter røttene.

Ettårige urter er for eksempel kruspersille, bredbladet persille, karve, ringblomst, basilikum, koriander og fennikel.

Ringblomst
Ringblomsten er vakker og fargerik.

Cecilie H. Eggen er frilansjournalist med hage, gjerne spiselig, som lidenskap. Hun jobbet tidligere som produktsjef for Egmont-eide MinOase.no og som redaksjonssjef i Hageliv & Uterom. Cecilie bor i hus i sone H4 med mer terrasseplass enn faktisk hage, men det gjør henne ikke mindre entusiastisk av den grunn. Elsker å prøve ut all slags vekster i potter, og nøler ikke med å fylle tak og vegger med planter. Følg henne på Instagram: @igodjord

 

I nettbutikken finner du et utvalg artikler for å dyrke og nyte balkongen året rundt, ta en titt på våre potter og drivhus.

Våre blogginnlegg er skrevet av uavhengige journalister og spesialister. Det er din handel i vår nettbutikk som finiansierer videreutvikling av dette innholdet.

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *