Slik får du det perfekte (ute)rommet!

Enten dette er din første sommersesong med egen balkong, eller du ønsker å oppgradere den du allerede har, er god planlegging alfa og omega for et vellykket resultat. Det sier seg jo egentlig selv, men det er fort gjort at uterommet blir nedprioritert til fordel for de andre rommene. Her kommer derfor smarte tips til hva du bør gjøre før du går i gang med å innrede balkongen.

Hva slags ønsker og stil har du?

Gjør som du ville gjort med alle andre rom i huset, og tenk nøye gjennom hva slags stil, materialer og farger du ser for deg, ikke minst hva slags behov du har. Lag for eksempel moodboards på macen/pcen, for å få en oversikt over hva som kan passe sammen. Sett gjerne også opp et prisbudsjett, så du vet hvor mye du har å rutte med og unngår å ryke på en smell.

Du bestemmer selvsagt hvordan du vil innrede balkongen din selv, men er ønsket en fin helhet og harmoni er et godt tips å la den matche resten av hjemmet ditt. Det betyr at dersom du har lagt deg på en moderne og minimalistisk linje innendørs, blir det kanskje litt rart med en balkong overlesset med dill og dall. Har du et mer bohemaktig eller retroinspirert hjem, trives du sannsynligvis best med å ha det slik utendørs også. Se på balkongen som en forlengelse av leiligheten/huset ditt, og som gir deg noen ekstra kvadratmeter å boltre deg på i vår- og sommermånedene.

Lun stemning på balkongen. Foto: Ikea.no

Hva skal balkongen brukes til?

Dumt spørsmål tenker du kanskje, for primært skal den jo brukes til å kose seg på. Men tenk gjennom hva slags aktiviteter du kunne tenke deg å bruke balkongen til. Har du først og fremst behov for en behagelig avslapningssone til soling og kanskje lese en bok, eller drømmer du om å innta frokosten og sommermiddagen ute også? Kanskje er du så heldig å ha stor nok plass til begge deler, og kan dele balkongen inn i flere soner, eller kan få det til ved hjelp av smarte løsninger. I så fall er det lurt å ha dette i bakhodet allerede fra starten, slik at et lite spisebord eller et par behagelige solstoler, som eventuelt kan slås sammen når de ikke er i bruk, tas med i beregningen.

Har drømmen alltid vært å ha en egen kjøkkenhage? Sett av plass til krukker som du kan ha urter og andre vekster i, dersom størrelsen på balkongen tillater det. Ofte er det ikke så mye som skal til. Eller så kan du vurdere andre løsninger, slik som balkongkasser eller kreative oppheng på veggen.

Det en enkelt og moro å dyrke egen mat på balkongen. Foto: Elho.

Blir sommerkveldene ofte litt kjølige der du bor? Da har du kanskje behov for en ekstra varmelampe som kan slås på ved behov, gjerne i kombinasjon med noen gode pledd. Dette vil utvide brukstiden av balkongen betraktelig, og med noen fine lyslykter trenger du heller ikke gå inn når det blir mørkt ute.

Eller har du kanskje det motsatte (luksus)problemet, at det til tider nesten blir litt for hett på de varmeste dagene? Da kan en parasoll eller markise være redningen. Skriv alt opp på ønske- og behovslisten din!

Mål opp!

Uansett stil, farger eller møbler, husk alltid å ta nøyaktige mål av balkongen tidlig i prosessen. I hvert fall før du drar for å shoppe møbler. Du har ikke lyst til å komme hjem med en sofagruppe eller benk som er for stor, slik at du bare må snu og dra tilbake til butikken igjen.

Eller har du planer om å legge et nytt gulv/investere i gulvfliser eller nye matter i år? Det vil utvilsomt gjøre balkongen lunere og mer behagelig å trå ut på, uten at du trenger å ta på sko om sommeren. Men dette krever også riktige mål for å beregne materialer, antall fliser eller størrelsen på utematter. Så finn fram målebånd eller målestokk like gjerne først som sist!

Planter og dekor

Når de store tingene som et eventuelt nytt gulv og utemøbler er på plass, er det på tide å tenke på dekoren. Slik som behagelige stolputer, en koselig bordduk, fine blomstervaser, vakre lyslykter, planter, pledd, kopper og kar m.m. Et hett tips er å velge en gjennomgående stil som du ønsker å satse på, da blir det lettere å supplere underveis. Enten du går for den maritime, romantiske eller minimalistiske stilen. For ikke å glemme den bohemaktige, som gjerne inneholder en miks av forskjellige møbler og bruktfunn.

Men husk at det aller viktigste er å skape et uterom som du, og en eventuell kjæreste eller familie, kommer til å trives med, slik at det blir benyttet ofte. For det er jo det som er hele poenget med å ha en balkong, at den faktisk blir brukt!

Vibeke Stiansen har jobbet i nærmere 20 år som journalist og stylist for en rekke norske magasiner, slik som Det Nye, Alt for damene, Norsk Ukeblad, Hjemmet, Kamille, Tara og Bonytt for å nevne noen. Hovedfokus og interesseområder er trender, mote, interiør, helse og velvære. Privat bor hun i et rekkehus på Kolbotn utenfor Oslo med blant annet en liten balkong.

 

I nettbutikken finner du et utvalg artikler for å nyte balkongen året rundt, ta en titt på våre balkongmøbler.

Våre blogginnlegg er skrevet av uavhengige journalister og spesialister. Det er din handel i vår nettbutikk som finiansierer videreutvikling av dette innholdet.

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *