Nytt gulv på 1-2-3!

Har du lenge drømt om nytt gulv på balkongen? Slik at du til sommeren kan spasere barbeint rett ut på den, uten å kjenne følelsen av hard, kjip betong under føttene? Det trenger slettes ikke å være så komplisert som mange kanskje tror.

Utendørsgulv i brunbeiset, massiv akasie fra Ikea, kr 169/9 ruter av 30×30 cm. (Foto: Ikea.com)

For i 2017 trenger du verken være snekker eller spesielt handy for å kjapt og enkelt legge et nytt balkonggulv selv. Stadig flere bygg- og møbelkjeder, samt forskjellige nettbutikker, tilbyr såkalte gulvlemmer eller -fliser som du lett setter sammen ved hjelp av et genialt klikk-system. Det er faktisk gjort på godt under en time (med mindre du har veldig mange kvadratmeter å boltre deg på).

Gulvlemmer som enkelt kan klikkes sammen. (Foto: Ikea.com)

Alt du trenger å gjøre er å bestemme deg for hva slags gulv du kunne tenke deg. For det finnes ganske mange farger, materialer og mønstervarianter å velge i. Enten du går for ekte tre, noe som ser ut som tre (men som krever mindre vedlikehold), eller holdbar plast.

Pris er en viktig faktor for de fleste. Hvor mye er du villig til å investere i et nytt gulv, eller hvor mye har du råd til? Husk at de billigste variantene mest sannsynlig ikke er de som varer lengst, selv om det selvsagt finnes unntak. Ønsker du et vedlikeholdsfritt gulv, som kan ligge ute hele året og holde seg år etter år, må du nødvendigvis opp i pris. Det sier seg vel egentlig selv. Uansett er det alltid lurt å sjekke hvor mye vedlikehold som kreves, slik at gulvet ikke ender opp med å bli en gedigen skuffelse. Hvis du må kjøpe nytt hvert år, blir det ikke billig, selv om det kanskje var nettopp det i utgangspuntet.

Treplate av trykkimpregnert furu fra Jula, kr 129/5 stykk av 30×30 cm. (Foto: Jula.no)

Enkelte gulvlemmer skal tåle kulde helt ned til 25 minusgrader og tar ikke skade av å ligge ute hele året. Men for mange balkonggulv vil demontering og oppbevaring innendørs, etter endt sesong, være smart for lengst mulig levetid. Det vil trolig også spare deg for en del ekstra jobb, som for eksempel oljing eller beising hvert eneste år. Er du heldig holder det kanskje bare å vaske godt over det, når sommeren er på hell. Alt i alt blir det selvfølgelig en vurderingssak hvor mye arbeid du ønsker å legge ned, hvor mye du vil investere – og ikke minst om det er heldekkende tak over eller ikke. Noe som har mye å si for hvor utsatt gulvet er for vær og vind, og dermed også slitasje.

Gulvplater i miljøvennlig polypropylen fra Byggmakker, kr 229/11 stykk av 30×30 cm. (Foto: Byggmakker.no)

Når du endelig har bestemt deg for hva slags gulv du vil ha, er det ut på balkongen for å ta nøyaktige mål. Deretter frem med kalkulatoren for å regne ut hvor mange ruter du trenger. Hver gulvlem/rute er som regel på 30×30 centimeter i størrelse, men det finnes enkelte som er større også. Dersom målene ikke går helt opp, og du ikke får rutene til å fylle ut hele området, bør du sjekke om gulvlemmene er laget av et materiale som kan kuttes og tilpasses. Da er jo problemet løst. Men så lenge det ikke er snakk om store glipper langs kanten, er det ingen krise om det ikke fylles helt ut i lengden og bredden. Prøv i så fall å midtstille det nye gulvet mest mulig, slik at det blir litt luft rundt på alle sider, og ikke bare en. Da vil det se mye penere ut.

Et annet tips er å kjøpe inn noen ekstra gulvlemmer, slik at du har litt å gå på dersom noen skulle bli ødelagt eller ekstra stygge med tiden. Det er ekstra kjedelig hvis akkurat den typen/modellen er utsolgt, når du kommer et par år senere for å kjøpe flere. Når det er sagt så kommer de fleste gulvlemmene i pakker med flere i, så kanskje har du noen ruter igjen når gulvet er ferdiglagt uansett. Ta i så fall godt vare på disse.

Gulvflis i plast med mønster fra Maxbo, kr 199/7 stykk av 37,8×37,8 cm. (Foto: Maxbo.no)

Vær for øvrig oppmerksom dersom du har en verandadør som slår utover, slik at det ikke blir for høyt med et ekstra gulv oppå det originale gulvet. Hvis døren ikke kan åpnes, faller jo hele poenget bort. Da får du heller vurdere andre løsninger, slik som å rulle ut et tynt belegg eller legge ut noen fine matter som er beregnet for utendørsbruk.

Et annet alternativ er selvsagt å få en proff til å vurdere det, og kanskje få lagt et permanent gulv som er spesialtilpasset nettopp din balkong.

Uansett hva du ender opp med – lykke til med gulvleggingen!

 

Vibeke Stiansen har jobbet i nærmere 20 år som journalist og stylist for en rekke norske magasiner, slik som Det Nye, Alt for damene, Norsk Ukeblad, Hjemmet, Kamille, Tara og Bonytt for å nevne noen. Hovedfokus og interesseområder er trender, mote, interiør, helse og velvære. Privat bor hun i et rekkehus på Kolbotn utenfor Oslo med blant annet en liten balkong.

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *