Lokk humla til balkonghagen

Humle

Den lubne, lille hårete krabaten er kanskje et av de insektene som mange faktisk liker å få besøk av. Det hører liksom til sommeren å høre humla suse rundt blomstene og skimte fartsstripene idet den haster videre.

Mange planter, som for eksempel ulike typer frukt og bær, er helt avhengige av insektsbestøvning for å formere seg og produsere frø. Humlene gjør en veldig viktig jobb ved å pollinere. I den skandinaviske sommeren er humla aktiv hele døgnet og kan jobbe i hele 16-18 timer. Om det skulle duskregne eller være litt kjølig foretrekker biene å være inne. Humla fortsetter å jobbe selv i litt dårlig vær.

Tidlig om våren er stemorsblomsten både vakker og nyttig på balkongen. Foto: wildaboutgardening.co.uk

Mange humlearter er i fare for å forsvinne, men du kan hjelpe dem ved å sette humlevennlige planter på balkongen din.

Velg gode nektar- og pollenkilder

Humlenes hovednæring er nektar og de samler inn pollen som mat til avkommet.

Tungelengde kan avgjøre hvor effektivt humlene kan hente pollen og nektar fra de ulike plantene. Korttunga humler kan slite med å få tak i nektar som er gjemt i bunnen av blomster med lange kronrør. Langtunga humler er derimot spesielt tilpasset disse blomstene, og har vansker med å plassere kroppen slik at de får den lange tunga i nektaren hos andre typer blomster.

Lavendel lukter godt og er attraktiv for pollinatorer. Foto: Nina Falck-Andersen

De lukka og fylte blomstene, som roser og pioner er eksempler på, har gjerne lite pollen og nektar og er dermed uten interesse for humla. Humlene tiltrekkes av blomster med sterke farger, god duft og som gir enkel tilgang til nektar og pollen.

Et lite utvalg av planter med rikelig pollen og nektar som du kan glede humlene med er:

 • Lavendel
 • Oregano/bergmynte
 • Blomkarse
 • Agurkurt
 • Rosmarin
 • Ringblomst
 • Purpursolhatt
 • Salvie
 • Kryddertimian
 • Sitronmelisse
 • Kornblomst
 • Bærbusker
 • Høstlyng
 • Krokus
 • Julerose

Husk å vanne plantene regelmessig, spesielt nå om sommeren. Da vil plantene inneholde mer nektar og pollenet tørker ikke så fort ut. Unngå sprøytemidler.

Agurkurt blant ringblomster. Foto: Nina Falck-Andersen

Vann

Selv humlene trenger vann, og skal du virkelig legge til rette for at humlene skal trives på balkongen trenger du et drikkekar. En blomsterskål eller et fuglebad kan brukes, men kantene bør være skrå og rue for at de skal kunne komme seg opp. Et alternativ er å lage en landingsplass oppi skåla, man kan for eksempel bruke noen trepinner eller putte noen stein oppi.

Stikking

Humlene er fredelige små vesener og stikker bare hvis de blir direkte truet, som hvis du skulle være uheldig å klemme en. Humlestikk forekommer derfor sjeldnere enn bie- og vepsestikk. Skulle du være så uheldig at du likevel blir stukket kan det hjelpe å kjøle ned såret, dette virker smertelindrende og reduserer hevelse.

Humler om våren

Hvis du kommer over en slapp humle om våren er det fint å hjelpe den over i en blomst eller gi den litt sukkervann så den får fornyet kreftene. Ikke gi humlene honningvann da honning kan inneholde smitte som kan være skadelig. Humlene som dukker opp om våren er dronninger som trenger energi for å bygge bol.

Sukkervann

Bland 2 spiseskjeer sukker i 1 spiseskje vann og plasser blandingen på et lunt og varmt sted på balkongen. Legg et par pinner, småstein eller lignende i skålen så humlene slipper å lande i den klissete drikken. Ikke la blandingen bli stående ute så lenge at den gjærer, da er det ikke bra for insektene å spise den lenger.

Nytt fra sponsorComments

 1. Håvar says:

  Men kan humler fly?

  1. my balcony garden says:

   Nei, den vet det bare ikke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *