Hva gjør du med urtene før vinteren?

Sommeren er snart over og da kan man ikke bare plukke det man trenger på balkongen lenger. Mange av urtene dine kan du tørke eller fryse før vinteren kommer. Et annet alternativ er å slå seg løs på kjøkkenet og bruke urtene rett fra balkongen – mens du ennå kan.

Det beste er å høste urtene mens bladene er friske og fulle av plantesaft. Høst inn før urtene har blomstret, for smakens skyld. Knopper kan knipes av etter hvert som de kommer. Du kan fint sanke inn urter iløpet av sesongen for bruk til vinteren. Plantene kan med fordel tynnes.

Er urtene litt skitne kan du skylle dem i springen, plukk av deler som er misfarget eller har tegn på sykdom. Tørk forsiktig av med papir.

Det kan være lurt å skylle av urtene når de kommer inn fra balkongen. Foto: Nina Falck-Andersen

Tørke urter

Ikke alle urter smaker så godt hvis de tørkes, som gressløk, basilikum og persille. Men urter som oregano, salvie, dill, rosmarin og timian passer godt til dette. Hvis du har mulighet til å henge opp urtene og la dem lufttørke er dette den beste måten for å beholde smaken.

Samle urtene i små bunter og heng dem opp ned i en hullete papirpose. Urtene må henge noen uker til de blir så tørre at de knuses lett mellom fingrene. Ikke la urtene henge til tørk i direkte sollys.

Rosmarinen er bundet sammen før den henges opp ned i en papirpose. Husk å lage mange hull i posen med saks før du henger urtene dine opp til tørk. Foto: Nina Falck-Andersen

Hvis du høster inn og tørker mye, kan du kjøpe elektrisk apparat for tørking av urter, bær og sopp. Man kan også tørke dem i ovnen. Sett ovnen på svak varme. Spre urtene (uten stilk) godt utover på et bakepapir og sett inn brettet. Sett ovnsdøren på gløtt. Hold øye med urtene så de ikke blir brent eller misfarget. Bladene kan vri seg litt. Det kan ta 1-2 timer. La dem kjøle seg helt ned.

Oppbevaring

Legg urtene dine i et lufttett glass og oppbevar glasset mørkt. Det er viktig at urtene er helt tørre før du legger dem i glasset. Du vil jo unngå mugg og råte etter all jobben med å tørke urtene dine.

Fryse urter

Du kan godt fryse urtene dine, mange urter som mister smak ved tørking kan gjerne fryses. Bruk et isbitbrett og gjør dem klar til å putte rett i gryta eller panna. Kutt opp urtene og fordel dem utover brettet. Fyll på med enten olivenolje, smør eller kraft og sett dem i fryseren. Når de er frosset kan du legge dem over i en pose eller annen oppbevaring. Husk å merke pose eller boks med hva du har oppi.

Basilikum, gressløk, persille og rosmarin i isbitbrettet. Du kan gjerne blande ulike urter i de små rommene. Fylt med olivenolje og sett i fryseren. Foto: Nina Falck-Andersen

Urtesalt

Ved å blande ferske urter med salt får du din egen krydderblanding. Her kan du blande dine favoritt urtesmaker sammen og ha et unikt urtesalt stående klart på kjøkkenet når du skal lage middag. Urtesalt er også en flott gave til de som liker å lage mat.

Du kan blande én eller flere ulike typer urter du vet smaker godt sammen. Det er enkelt å lage sin helt unike krydderblanding. Foto: Nina Falck-Andersen

Bland like deler ferske urter (blader uten stilk) og havsalt i volum. Putt ingrediensene i en kjøkkenmaskin til det blir finhakket. Spre urtesaltet godt utover et bakepapir for tørking. Dette kan ta noen dager. Dette er den beste måten å tørke urtesaltet på så det beholder mest mulig smak. Men har du ikke tid til å vente er det mulig å bruke ovnen. Tørk på laveste varme med en gløtt på ovnsdøren. Rør ofte i blandingen og knus eventuelle klumper. Dette kan ta et par timer. La det kjøle ned og fyll opp et glass.

Urtesukker

Urtesukker både lukter og smaker utrolig godt, det er også en flott gave å gi bort til en som er glad i å bake. Man kan ha det i brød, kaker, strø på toppen av kaken som pynt eller ha i teen.

Du blander din urtefavoritt med sukker og setter det lufttette glasset på et mørkt sted i 1-2 uker. Du må gjerne røre om underveis eller kjenne om smaken har satt seg. Hvor mye urter du blander med sukker avhenger litt av hvor sterk smak du ønsker på sukkeret, noen urter har litt sterkere smak enn andre så det kan være lurt å prøve seg litt frem.

Sukker + mynte. Sukkeret blir flott å bruke til teen eller i baking med sjokolade. Du kan også finhakke mynten før du blander den i sukkeret. Foto: Nina Falck-Andersen

Du kan velge om du vil sile ut urtene eller ikke etter at urtesukkeret er ferdiglaget. Jo tørrere urtene er når de blandes med sukkeret, jo mindre klumpete blir det. Bruker du ferske urter kan du også finhakke bladene i en kjøkkenmaskin før du blander det med sukkeret, sukkeret vil få en flott farge.

Urter som passer fint til å lage urtesukker av er mynte, lavendel, rosmarin, oregano, salvie og sitronmelisse.

Verdens beste kryddersmør

Man kan også bruke urtene sine her og nå i matlaging. Det er moro å kunne bruke egendyrket mat rett fra balkongen.

Mange av de ferske urtene i oppskriften kan byttes ut med tørkede urter, men jo flere av ingrediensene som er ferske, jo bedre blir smaken. Dette er en oppskrift hvor det er greit å slumpe litt med ingrediensene.

Håvars kryddersmør

 • 500g smør
 • 1 stk hvitløk
 • 1 stk chili
 • 1ss sterk karri
 • 1ts paprikapulver
 • En håndfull fersk rosmarin
 • En håndfull fersk basilikum
 • Fersk bunt gressløk
 • To håndfull fersk kruspersille
 • Litt salt
 • Litt pepper
Foto: Nina Falck-Andersen

De ferske urtene, chili og hvitløk kuttes i småbiter. Alle ingrediensene blandes godt sammen i en bolle før du legger kryddersmøret  på et bakepapir. Rull sammen til en pølse og legg i kjøleskapet over natten. Smakene får nå fordelt seg og satt seg godt i smøret.

Del pølsen opp i biter og putt bitene som ikke skal brukes til førstkommende middag i fryseboksen.

Kryddersmøret før og etter det har vært i kjøleskapet. Del opp smøret og legg det som ikke skal brukes de første dagene i fryseboksen. Foto: Nina Falck-Andersen

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *