Klargjør balkongen for vinteren

Man kan fortsatt dra med seg pledd og en myk pute for å nyte høsten på balkongen, men det er lurt å forberede seg – winter is coming.

Møbler

Det er ikke alle som har mulighet til å lagre balkongmøblene innendørs. For at møblene skal holde seg fine over vinteren, spesielt tremøbler, er det lurt å dekke dem til. Du kan kjøpe en presenning eller vannavvisende stoff (som dralon) som du fester med tau rundt møblene. Har man møbler som kan slås sammen kan disse med fordel også henges på veggen på knagger eller kroker. Slik slipper møblene å ha føttene våte, og rust og råte er mindre sannsynlig. Dette kan også være praktisk ellers i året for å frigjøre gulvplass, eller til å henge dekor og potter på om sommeren.

Husk å måle hvor langt ut krokene må gå for å kunne henge møblene på. Ved bruk av riktige skruer vil den henge godt. Fin til å henge dekor på om sommeren. Foto: Ellos.
Denne veggkroken er ikke like diskret, men et par slike tåler å bli hengt en stol eller to på. Foto: Biltema.

Potter og krukker

Blomsterpotter som ikke er i bruk bør tømmes og vaskes før de lagres. Ikke bare er det hyggeligere å komme i gang til våren, men flekker rekker heller ikke å sette seg ordentlig.

Tøm og skyll av pottene før de settes bort. Foto: Nina Falck-Andersen

Husk at potter som skal stå utendørs om vinteren må ha hull i bunnen og stå litt over gulvflaten for at vannet skal kunne renne unna. Det er ikke moro å finne pottene sprukket og knust etter at frosten har fått herje.

Hageredskap

De fleste hageredskap trenger lite vedlikehold. Hvis du har hageredskap av metall er det lurt å skylle eller børste av og smøre olje eller fett på disse før de legges bort. Drypp også noen dråper olje i de bevegelige delene. Overflaterust kan slipes bort med fint sandpapir før du har på olje eller fett. Treskaft kan med fordel også oljes.

Ved litt enkelt vedlikehold av hageredskapene dine holder de seg fine og varer lenger. Bruk en klut til å smøre oljen utover med. Foto: Pixabay.

Lagre dem inne, i en boks på balkongen eller heng dem på veggen i ly for det verste været. Husk at hageredskap holder seg lenger hvis de blir skylt og får tørke etter hvert bruk. Olje og fett tilpasset hageredskap får du kjøpt i jernvarehandel.

Planter

Stueplanter som har feriert på balkongen må flyttes inn før man begynner å fyre så de forsiktig tilvennes varmen. Plantene bør inn før det blir for stor temperaturforskjell ute og inne. Ta bort planter som er syke eller har skadedyr for å unngå smitteoverførsel til neste sesong.

Blomsterløk, nye stauder, bærbusker og balkongtre kan du ennå plante. Du kan også så frø av planter som ikke blomstrer før året etter såing.

Søyleepletre kan du ha i potte på balkongen. Foto: BKN Strobel.

Det er viktig å vanne godt ved planting. Selv om det oftest regner mer om høsten må man følge med så plantene får vann jevnlig. Husk å sørge for god drenering og isolere pottene så ikke røttene fryser.

Du kan kjøpe blåbærbusker på hagesenter eller ta med deg en plante fra skogen. Busken vil like rododendronjord. Foto: Pixabay.

Samle inn frø fra de plantene du ønsker å så på nytt neste sesong. Plukk av frøkapselene når de har blitt brune og plukk ut frøene. Husk å tørke frøene godt og putt dem i frøposer. Noter type og dato på posen. Lagre frøposene dine tørt.

Frøene må være helt tørre for å unngå mugg og råte. Foto: Nina Falck-Andersen
Frøkapsler åpner seg gjerne når de er klare for å slippe frøene, da er det bare å plukke. Her er det bilde av stemorsblomst. Foto: Nina Falck-Andersen

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *