Redd pottene fra frosten

Mange har plantene sine stående i potter på balkongen og nå som kulden snart kan komme er det et par ting å huske på for det som skal stå ute i vinter.

Planter som ikke blomstrer igjen til sommeren er det lurt å ta bort nå. Da slipper du å spa i frossen jord til våren og du slipper å se på døde og stygge planter i vintermånedene. De plantene du skal ha stående på balkongen i vinter trenger å klargjøres før frosten kommer.

Isolering av blomsterpotter

Plantene trives godt i potter om sommeren, men de er mer utsatte for elementene her enn om de hadde stått i jorda. I jorda er røttene godt beskyttet, men i en potte kan røttene fryse og du bør derfor isolere pottene dine. Frosten kan også skade eller knuse pottene og i prosessen drepe planten.

Du kan pakke inn potter for å holde jord og røtter varme. Surr bobleplast et par runder rundt potten og fest med hyssing. Kle så potten med et lag med strie. Den både isolerer og gir potten en flott look. Ikke dekk jordoverflaten med plast, da kan planten råtne.

Bobleplast + strie. Beskytter både potter og planter om vinteren. Foto: DK Books – Containers for patios

Det hjelper også om du setter plantene inntil veggen og gjerne sammen i grupper for å holde varmen på den måten. Står de samlet vil de også stå stødigere om det skulle blåse mye.

Ikke ta bort isoleringen for raskt om våren, været kan fort snu.

Vanning

Ikke glem å vanne plantene, selv om det blir kaldt ute vil de trenge vann. Gi akkurat nok til å gi røttene fukt, men ikke gjør jorda gjennomvåt. For mye vann kan skade røttene. Vann godt før første frost setter inn og vann ved et par plussgrader.

Drenering

Planter som står i potter har lett for å drukne når de får for mye vann. Den gjennomvåte jorda gjør at røttene ikke får luft og kan kvele planten. Det regner gjerne mer om høsten, så sett plantene under tak og sørg for god drenering.

For å unngå at jorda skal bli gjennomvåt bør du få løftet opp pottene over gulvet og få luft under pottene. Da kan vannet renne ut gjennom hullene i bunnen av potta. Man kan kjøpe føtter som er laget til dette eller man kan bruke murstein, gamle vinkorker, kopper ol. Få luft under alle balkongpottene dine om høsten når været endrer seg. La pottene stå inntil veggen under tak for å unngå den verste nedbøren.

Man kan kjøpe føtter som er laget for å sette under pottene. Det er viktig å la overflødig vann få renne ut. Foto: Kinsmangarden

Blomsterpotter

Terrakotta-, keramikk- og betongpotter tåler ofte ikke frosten så bra. Har man potter som må stå utendørs bør disse tømmes og legges på siden eller få et lokk over seg så de ikke fylles opp med vann og sprekker. Plasser dem inntil veggen hvor det er varmere, isoler dem eller ta dem med inn. Man kan få kjøpt mange fine potter i fiberglass, polyethylene ol. som tåler frosten bra. Disse veier også mindre og er lettere å flytte på. Husk å lage hull i bunnen av pottene hvis de ikke har det.

Generelt overlever glaserte keramikkpotter bedre enn vanlige terrakottapotter vinteren. Skal de stå ute må de ikke fylles av vann og de bør isoleres.

Selv om du har en frostsikker potte er det viktig at du ikke lar jorda bli gjennomvåt. Vann utvider seg når det fryser og kan ødelegge enhver potte.

Les hva mer du bør gjøre på balkongen før vinteren kommer.

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *