Pynt opp på balkongen og hjelp pollinatorene samtidig

Det er koselig å endelig kunne sette ut noen fargeglade blomster på balkongen og vite at man med disse også hjelper de små pollinatorene som våkner opp i april. Pollinatorer av ulike slag trenger å finne næring når de våkner opp fra dvalen, klargjør matfatet for dem allerede nå. Sett ut noen krukker med dine hardføre vårfavoritter.

Les mer om humlene og hvordan du kan hjelpe dem.

Herding av plantene

Selv om disse plantene skal tåle noen kuldegrader er det viktig å herde dem, altså venne dem til temperaturen og lyset utendørs. Dette gjøres for å unngå skader på planten og for at den skal trives best mulig.

Plasser plantene i halvskygge (tidlig vår) til skygge inntil husveggen og sørg for le for vinden. Både vind og sol kan gi stygge skader på plantene. Ta plantene inn etter et par timer de første dagene og øk deretter tiden. Dette bør du gjøre i ca. en ukes tid før du planter dem over i noe større du evt. ikke kan flytte på.

Ved å plante i små potter og krukker er det lett å ta plantene inn om været plutselig skulle bli veldig kaldt flere dager i strekk. Plantene trenger noen varmegrader på dagtid for å klare seg. En fiberduk kan også brukes for å dekke til plantene de dagene det blåser mye eller er veldig kaldt – hvis du ikke kan få flyttet dem inn.

Stemorsblomst

Stemorsblomstene liker ikke å tørke ut, så husk å vanne dem jevnlig. Planten trives i sol til halvskygge og gi gjerne langtidsvirkende gjødsel i potta. Hvis du plukker unna visne blomster vil det forlenge blomstringen. Les mer om hva du kan gjøre med stemorsblomsten her.

Stemorsblomster kommer i mange ulike farger. Foto: obp.no

Vinterblom

Disse knallgule blomstene er viktige næringskilder til pollinatorene. Vinterblom trives i nesten all slags drenert jord, plassert i halvskygge eller i full sol. Hele planten er giftig.

Vinterblom eller Eranthis blir opptil 15cm høy. Foto: obp.no

Vårlyng

Vårlyng liker seg på en solrik plass hvor den holdes jevnt fuktig. God drenering er viktig så planten ikke blir stående i vann. Vårlyng er hardfør og trenger ikke gjødsles mens den blomstrer.

Vårlyng eller Erica Carnea er noe pollinatorene liker godt. Foto: Mester Grønn

Krokus

Krokus er svært hardfør og trives best i halvskygge. La det tørke mellom hver vanning. Krokus gjødsles etter avblomstring for å sikre enn rik blomstring neste vår.

Krokus. Foto: obp.no

Les om hvordan du lokker sommerfuglene til balkogen.

Julerose

Julerosen er en robust staude med vintergrønne blader som trives best i halvskygge til skygge i veldrenert, næringsrik (gjerne med kalk og leire) jord. Liker jevnt fuktig jord. Planten er giftig.

Julerose eller Helleborus finnes i flere varianter. Foto: obp.no

Kusymre

Planten trives best i næringsrik, veldrenert jord. Kusymre må vannes jevnlig uten å bli stående i klissvåt jord. Kusymre eller Primula liker seg lyst, men ikke i direkte sollys.

Primula eller Kusymre er en hardfør plante og kommer i mange ulike farger. Foto: obp.no

Karpatklokke

Karpatklokke eller Campanula Carpatica bør vannes ofte, men la jorda tørke lett mellom hver gang. Trives best i drenert jord i halvskygge, men er ikke altfor kresen. Husk å plukke av visne blomster etter hvert.

Karpatklokke eller Campanula Carpatica. Foto: obp.no

Perleblomst

Dette er en flott vårblomst som også lukter godt. Perleblomst trives i all slags jord og plasser planten et lunt og solrikt sted. Planten bør vannes når jorden er lett tørr.

Perleblomst eller Muscari er en fin og fargerik blomst. Foto: obp.no

Russeblåstjerne

Russeblåstjerne trives best i godt drenert jord i full sol til halvskygge.

Russeblåstjerne eller Othocallis Siberica (tidligere Scilla Siberica) er en plante som dukker opp tidlig om våren. Blir opp til 20cm høy. Foto: obp.no

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *