3 fargerike vårfavoritter

Det er blitt vår og man ivrer etter å ha litt farge rundt seg – også på balkongen. Her har vi valgt ut tre fargerike vårfavoritter du kan få kjøpt nå som tåler våren på balkongen. Husk å herde plantene.

Ranunkel

Denne robuste planten har vakre, runde og silkemyke blomster som kommer i en rekke ulike farger. Sett ranunkelen i sol til halvskygge og husk å vanne den regelmessig. Planten liker fuktig jord, men den må ikke være klissvåt. Da kan røttene råtne, så god drenering er viktig. Hvis du planter ranunkelen i næringsrik jord er ikke gjødsling nødvendig. Man må ta bort visne blomster for å fremme god vekst og blomstring.

Ranunkelen tåler litt frost, men klarer ikke den norske vinteren. Løkene må tas inn om høsten før frosten kommer, hvor de bør oppbevares frostfritt, tørt og mørkt.

Romantiske, fargeglade blomster som er flotte å ha i potter på balkongen. Foto: obp.no
Ranunculus hybrid. Foto: Pixabay.com

Anemone

Stauden har store kronblader i fargenyanser av rødt, blått, rosa og hvitt. Blomsten har en vakker retro-look og gir god vårstemning på balkongen. Anemonen trenger veldrenert jord med mye organisk materiale. Plasser planten i sol til halvskygge og plukk av døde blomster for å slippe til nye.

Anemonen kan overvintre ute i de mildere delene av landet hvis den blir dekket til. Men enda viktigere er da godt drenert jord. Du kan også ta løkene med inn før første frost og oppbevare dem tørt og kjølig.

Anemonen har runde åpne blomster. Foto: ibulb.org
Anemone Coronaria. Foto: obp.no

Gerbera

Denne fargesterke planten finnes i nesten alle farger med unntak av blåtoner. Gerbera vil live opp enhver vårbalkong.

Gerbera trives best i hel til delvis sol, og helst i le for vinden. Det er viktig at planten ikke tørker helt ut når den blomstrer. Vann regelmessig, og gjerne i potteskålen, men det er viktig at planten ikke blir stående lenge i vann. Beskytt Gerbera mot store mengder regnvann, blir det liggende vann i blader og knopper kan planten få gråskimmel.

Gerbera gjødsles regelmessig, ved ca. hver tredje vanning. Bruk en skarp saks til å klippe av gule blader og døde blomster nedi potta. Husk god drenering.

Gerbera overlever ikke den kalde norske vinteren.

Fargerike Gerbera liver opp enhver vårbalkong. Foto: obp.no
Gerbera er fine i potter hver for seg eller sammen med andre vårblomster. Foto: obp.no

Nytt fra sponsorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *